Blog

RADIO KOJI PREDVODI TRENDOVE

Ipsos opet potvrdio: Radio Dalmacija prvi je izbor Dalmatinaca

Iz godine u godinu, iz kvartala u kvartal Radio Dalmacija zauzima prvu poziciju na listi slušanosti na jugu zemlje. Kako im to polazi za rukom?

Iz Ipsosa su stigli najnoviji podaci koji pokazuju da na vrhu opet nema ničeg novog. Radio Dalmacija prvi je radijski izbor svih Dalmatinaca sa slušanošću od 43,6% tjedno, a taj se postotak penje do 47,1 kad se uzme u obzir stanovništvo između 18 i 49 godina. S regionalnim FM dosegom prometnula se u treći najslušaniji radio u zemlji na nacionalnoj razini, u ukupnoj populaciji.

Nema potrebe više trošiti riječi na snagu brenda, jer činjenica je da je Radio Dalmacija izrasla u jedan od simbola hrvatskoga juga. Iza uspjeha bez posrtanja stoji strategija u čijim temeljima nije puko praćenje trendova već njihovo predvođenje.

Uzmimo na primjer njihov TikTok profil na kojem su okupili, kako oni vole kazati, familiju od 150 tisuća članova. Na vrijeme su detektirali potencijal aplikacije i krenuli u akciju predstavljanja svoga brend, prije svega, generaciji Z i na toj platformi. Rezultat: na toj mreži drugi su najjači medij u zemlji i ubrzano rastu.

Dio je to strategije za privlačenje novih generacija. Prema posljednjim Ipsosovim podacima sluša ih gotovo 53% stanovnika Splitsko-dalmatinske županije u skupini od 15 do 29 godina, a u istom targetu na nivou cijele Dalmacije dosežu njih 44,6%.

FM doseg ‘pojačavaju’ kroz razgranatu medijsku mrežu, od online kanala do društvenih mreža putem kojih plasiraju originalni content, uvijek prilagođen platformi na kojoj se objavljuje. Poznavanje zakonitosti različitih kanala distribucije omogućuje im stvaranje viralnih sadržaja, kako na TikToku tako i na Facebooku. Na potonjem su, primjerice, nedavno objavili dječju pjesmicu Baby Shark u izvedbi poznate klape Rišpet, a jedinstvena obrada prikazana je gotovo 300 tisuća puta.

Njihov dobar osjećaj za trendove potvrđuje i Instagram zajednica Radio Dalmacije koja ih čini najpraćenijim dalmatinskim medijem na toj mreži. Interes izazivaju i njihove YouTube objave, a u prvom redu je riječ o isječcima iz popularnog Večernjeg showa s Giulianom, odnosno gostovanjima koja redovito izazivaju interes i vodećih medija u zemlji.

Na koji način razmišljaju na dalmatinskom radiju broj jedan pokazuje i nedavna najava koncerta Petra Graše u Spaladium Areni. Upravo u organizaciji Radio Dalmacije i Heart Experiencea u Split se vraćaju najveći glazbeni događaji. Naime, to je prvi najavljeni koncert u splitskoj Areni nakon duge pandemijske stanke.

Radio Dalmacija – radio koji predvodi trendove.